San Antonio

Most már biztos és nem titok, hogy könyvünk az Egyesült Államokba utazik. Szilágyi Szabolcs már képviselhette a kötetet tavaly ezen a kontinensen, most National Flute Association éves, szám szerint 52. konvencióján vesz részt több féle megjelenési formában. Szólókoncertje mellett egy egyórás prezentációt ad kötetünkről – amely példátlan érdeklődést jelez, hiszen a könyv ebben a pillanatban angolul nem elérhető – valamint bemutatja Johannes Brahms Magyar táncok sorozatának teljes fuvola-zongora átiratát a Wm. S. Haynes standján, az Universal Edition gondozásában, illetve részt vesz a NFA legjelentősebb versenyének, a Young Artist Competition zsűrijében.

Itt olvashatjuk a Papageno adott interjúját:

https://papageno.hu/blogok/magyar-fuvolatortenet/2024/07/szilagyi-szabolcs-interju/

Kedvcsinálóként kiragadok néhány, számomra érdekfeszítő gondolatot az fenti anyagból:

Észre kell venni, hogy a történeti kutatások csak kontextusba téve értelmezhetők, máskülönben száraz, leckefelmondásszerű felsorolással találkozunk, még csak gondolatkísérletet sem téve az összefüggések felismerésére. A cél pedig nem ez, hanem egy komplex látásmód kialakítása volt. Ez, a külföldi fuvolakultúrák szemszögéből nézve értelmezhetetlen helyzet mutatja, hogy létezik egy érzelmi szál.

Ki merem jelenteni, hogy a kötet fogadtatása generációnként eltérő. Egyfelől pont az ilyen jellegű anyagok hiánya magyarázza, hogy kitapintható egyfajta apátia. A szakirodalom oly mértékben hiányos itthon abban a szegmensben, ami a könyvünk fókuszát jelenti, hogy szinte már fel sem tűnik. Talán ennek lehet a következménye, hogy ma sok fiatal számára a fuvolázás pusztán önmegvalósítást jelent.

Én úgy látom, hogy a kötetnek ma nincs itthon alternatívája, és a következő generációk már sokkal több információ és tudás birtokában fognak a pályára kerülni. Lesz talán egy átmenet, de hiszem, hogy szignifikáns különbséget mutat a kötet tartalmának ismerete. Gyulával sokszor felemlítjük, hogy bárcsak a mi időnkben is lett volna valami ehhez hasonló anyag. A könyvet egyébként biztosan nagyon sokan forgatják, hiszen a tartalmával rendszeresen találkozunk közösségi platformokon, egyelőre forrásmegjelölés nélkül.

A konvenció másik magyar résztvevője Ittzés Gergely, aki fellépése és zsűrizése mellett bemutatja új, a Schott kiadónál megjelent (The Flute Expedition) sorozatának néhány darabját.

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply